U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

U DRŽAVNOJ UPRAVI VIŠE OD POLOVINE PRIVREMENIH FUNKCIONERA

SAOPŠTENJE

povodom rezultata istraživanja o vršiocima dužnosti na

rukovodećim pozicijama u organima državne uprave Republike Srbije

Institut za evropske poslove je u periodu od novembra 2016. do februara 2017. godine sproveo istraživanje o vršiocima dužnosti rukovodećih pozicija u državnim institucijama u okviru Vlade Republike Srbije kao deo programa Javne odgovornosti.

Status vršioca dužnosti rukovodeće funkcije, iako Zakonom o državnim službenicima zamišljen kao prelazno i privremeno rešenje, postao je ustaljena praksa koja rezultira vanrednim stanjem u mnogim institucijama od vitalnog značaja za funkcionisanje državnog sistema. Vlada Srbije suprotno zakonu donosi rešenja o postavljenju izvan zakonom predviđenog roka, retroaktivno, usled manjka kvalifikovanog kadra i često motivisana željom da politički kontroliše državnu upravu. Ovakva praksa dovodi u pitanje vladavinu prava i legitimnost rada postavljenika kao i validnost njihovih odluka.

Istraživanjem je ustanovljeno da se trenutno na rukovodećim pozicijama u organima državne uprave nalazi 227 vršilaca dužnosti. Prema podacima dobijenim od Službe za upravljanje kadrovima trenutno u okviru državne uprave postoji ukupno 346 rukovodećih pozicija koje imenuje Vlada Srbije, što znači da vršioci dužnosti čine više od 65% upravljačke strukture u organima državne uprave.

Za pomenute pozicije raspisani su interni i javni konkursi u predviđenom zakonskom roku. U toku 2015. i 2016. godine raspisano je skoro 150 konkursa nakon čije je konkursne procedure konkursna komisija rukovodiocu organa dostavila liste kandidata. Međutim, Vlada Srbije ignoriše odluke konkursnih komisija i nastavlja da većinu rukovodioca održava u statusu vršioca dužnosti, po pravilu suprotno zakonu.

Pitanje je za ministarku Brnabić zašto Vlada Srbije zanemaruje liste adekvatnih kandidata i insistira na održavanju v.d. stanja? Ukoliko izuzmemo nedostatak kvalifikovanog kadra ostaje nam da verujemo da je uzrok ovakvog stanja širenje i učvršćivanje političkog uticaja, jer rukovodiocima koji ispred svoje pozicije imaju v.d. opstanak na toj poziciji u vrlo bliskoj budućnosti zavisi od raspoloženja i političkih struja unutar vladine garniture, što ih čini podložnim tom uticaju.

Institut za evropske poslove poziva Vladu Srbije da se hitno vrati u zakonske okvire i omogući redovan rad državne uprave, da obezbedi fer i transparentne konkurse za pozicije koje obavljaju vršioci dužnosti, a da se vršioci dužnosti postavljaju kada ne postoji drugačije rešenje s tim da postavljena lica imaju minimalne kvalifikacije koje sadrži konkurs za tu poziciju.

Tekst kompletnog istraživanja: http://bit.ly/2kjhH0y

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons