U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Sud u Strazburu stao u zaštitu braniteljke iz Borče i poziva državu da reaguje na pretnje

Institut za evropske poslove pozdravlja odluku Evropskog suda za ljudska prava da prihvati zahtev za razmatranje predloga za određivanje privremene mere koji je inicirala Sofija Todorović, jedna od glavnih protagonistkinja filma “Izdajnici i patriote: branitelji i braniteljke ljudskih prava”. Zahtev je kreiran usled nepostupanja državnih organa Srbije po njenim krivičnim prijavama zbog progona i pretnji kojima je bila izložena na društvenim mrežama. Izrazito zabrinjava što ni jedan državni organ nije odgovorio ni na jedan od zahteva Sofije Todorović i Fonda za humanitarno pravo povodom zahteva za procenu rizika bezbednosti, a po potrebi i mogućnost policijske zaštite.

Podsetimo se da je u aprilu 2019. godine Mono Đuraj, vlasnik pekare “Roma” u Borči, bio predmet negativne i agresivne kampanje uvreda i petnji na društvenim mrežama, nakon kojih su usledili protesti nacionalističkih grupa. Uoči ovih događaja, građanka beogradskog naselja Borča, Sofija Todorović se aktivirala i organizovala podršku Đuraju sa ciljem zaštite komšije i građanina njene zajednice, nakon čega je i sama postala žrtva progona, pretnji i napada preko društvenih mreža, koji traje i danas.

U dokumentarnom filmu Instituta i VICE, “Izdajnici i patriote: branitelji i braniteljke ljudskih prava”, kao i tokom serije okruglih stolova pod nazivom “Ko brani branitelje?”, Sofija je pominjala situacije u kojima su ona i njene kolege neretko dobijali pretnje, ali su se i suočavali sa fizičkim nasiljem zbog svog rada. Verujemo da je ova odluka Evropskog suda za ljudska prava pozitivan korak i dobra pokazna vežba Sofije Todorović za sve kolege, da preuzimanje inicijative i aktivna odbrana tuđih i svojih prava, koristeći sve mehanizme zaštite, jedini put ka obezbeđivanju prava svih.

Institut za evropske poslove najsnažnije apeluje na Vladu Srbije da obezbedi adekvatnu institucionalnu zaštitu braniteljkama i braniteljima ljudskih prava, a posebno u onim trenucima kada zbog svog rada oni i njihove porodice trpe pritiske i pretnje, a u skladu sa postojećim međunarodnim konvencijama, deklaracijama i domaćim zakonima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons