U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

U ČIJI DŽEP IDU NAŠE PARE?

Monitoring donacija sredstava grada Beograda

nevladinim organizacijama

Medija centar, Terazije 3, Beograd

25.11.2021.

10:30-11:30h

Grad Beograd je, zbog svoje teritorije, broja stanovnika, broja nevladinih organizacija i svoje ekonomske moći, najveći pojedinačni donator koji dodeljuje sredstva nevladinim organizacijama iz javnih izvora. Prema javno dostupnim podacima, u budžetu za 2021. godinu, sa oko milijardu i dve stotine miliona dinara (1.229.653.451 dinara), Beograđani i Beograđanke izdvajali su više sredstava za nevladine organizacije od bilo kog stranog donatora. Kroz budžetsku liniju 481, Grad Beograd je u proseku izdvajao nešto manje od 1% ukupnog budžeta za dotacije nevladinim organizacijama.

Na konferenciji za medije će biti predstavljeni rezultati sedmomesečnog istraživanja koje je tim Instituta za evropske poslove realizovao u periodu od januara do jula 2021. Istraživanje je bilo deo šireg projekta – „Ka transparentnom trošenju lokalnih budžeta namenjenih nevladinom sektoru”, koje je Institut implementirao od avgusta 2020. do jula 2021. uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) sa idejom da istraži načine finansiranja organizacija civilnog društva kroz jedinice lokalne samouprave, tačnije Grad Beograd kao najveće jedinice lokalne samouprave u Srbiji sa sedamnaest gradskih opština.

Naša želja je bila da rezultatima do kojih smo došli unapredimo transparentnost finansiranja nevladinih organizacija dvojako: kroz transparentnost putem direktne dotacije od strane Grada Beograda i kroz otvorene javne konkurse za nevladine organizacije.

Rezultate istraživanja, upčene nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe predstaviće autor istraživanja Tibor MOLDVAI i zamenica direktora Instituta za evropske poslove Aleksandra STANKOVIĆ.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons