Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

“Mladi ambasadori pomirenja”: Dođi u Beograd, upoznaj region!

Od 8. do 13. decembra u Beogradu će biti održana naredna studijska posjeta u okviru projekta “Mladi ambasadori pomirenja”. Svi zainteresovani mladi iz Bosne i Hercegovine su pozvani da apliciraju.

U Beogradu je od 8. do 13. septembra 2013. godine održana posljednja posjeta ovakvog tipa i na njoj je učestvovalo 25 mladih ljudi – studenata, nevladinih aktivista i boraca za ljudska prava iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te sa Kosova. Projekat je organizovan od strane beogradske nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, a finansiran i podržan od strane Britanske ambasade u Srbiji.

Kroz vrlo intenzivan šestodnevni program učesnici su imali priliku, kroz međusobno druženje, otkloniti predrasude koje postoje u današnjem postratnom društvu, te raditi na produbljivanju međusobnih odnosa, a koji bi u konačnici trebali dovesti do stvaranja perspektive i saradnje u regiji. Učesnicima je omogućeno da, kroz predavanja i diskusije sa vrsnim predavačima i edukatorima, uklone  postojeće  barijere na putu ka pomirenju. Program je uključivao posjete diplomatskim misijama – ambasadama nekoliko zemalja, posjetu Narodnoj Skupštini Republike Srbije i predavanje prof. dr. Zdravka  Koraća (potpredsjednika  Skupštine), zatim predavanja istaknute historičarke Dubravke Stojanović, psihologa Tamare Tomašević, posjetu Tužilaštvu za ratne zločine, Fondu za humanitarno pravo, predavanje pravnika Dušana Jovanovića i mnoge druge.

Akcenat samog projekta je stavljen na bivšu Jugoslaviju i zemlje koje su nekada bile njene članice, zajedničku prošlost, ali i budućnost, Evropsku Uniju i evropske integracije, suočavanje sa ratnom prošlošću i ratne zločine, te na ulogu nevladinog sektora u izgradnji bolje budućnosti.

Svi zainteresovani mladi iz Bosne i Hercegovine su pozvani da apliciraju za narednu studijsku posjetu u okviru projekta “Mladi ambasadori pomirenja” koja će biti održana od 8. do 13. decembra u Beogradu, a za više informacija posjetite:iea.rs.

Studomat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons