U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Korak do pomirenja

lkaklfasdčjdlskasda

„Youth Reconciliation Ambassadors“, ili „Mladi ambasadori pomirenja“, intenzivni i do zadnje minute isplaniran seminar, održan je u Beogradu u periodu od 23. do 28. decembra. Omladinski odbor za obrazovanje te glavni donatori, predstavnici Britanske ambasade, ušli su u 2013 godinu sa dvadeset novih ambasadora pomirenja koji će, vjerujem, u svakom smislu opravdati svoje titule i držati se svog primarnog cilja, a to je pomirenje. Tokom seminara mladi ambasadori su diskutovali sa raznim predavačima o raznim temama, od historije bivše Jugoslavije do evropskih integracija, te su posjetili Tužilaštvo za ratne zločine, Narodnu skupštinu Republike Srbije, Agenciju za anti-korupciju i Centar za humanitarno pravo.

Ideja ovog seminara jeste da poveže mlade predstavnike Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova kako bismo na što bolji način uplovili u zajedničku budućnost bez predrasuda i zategnutih odnosa. Razmjene iskustava prilikom multi-perspektivnih diskusija jako su pomogle mladim ambasadorima da shvate koliko je bitno saslušati i poznavati drugu stranu kako bismo izgradili pravilan pristup prema cijelog situaciji naše regije. Godinama živeći u sredininama koje nas poučavaju o našim različitostima, često zaboravljamo koliko ustvari dijelimo zajedničku sudbinu. Vanjski uticaji političkih sila, državnih moćnika i propagatora mržnje sputavaju nas u prihvatanju historijskih činjenica i otvaranju puteva saradnje kroz koje trebamo prevazići konflikte iz prošlosti, a ne i dalje živjeti pod spuštenim zavjesama. Mladi ambasadori vjeruju da će kroz svoje aktivnosti proširiti stečeno znanje te ostvariti bolju zajedničku saradnju u našoj regiji.

Izvor: http://www.mladi.info/index.php?type=1&a=vijesti&id=5946

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons