U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Vršnjačka edukacija – Anđela Kojanić

Šta je bila tema vršnjačke edukacije i na koji način je organizovana?

Tema vršnjačke edukacije bila je upoznavanje učenica doma sa programom Simulacija rada Parlamenta. Organizovana je uz odobrenje vaspitača, u čitaonici doma, i prisustvovalo je 19 učenica od 1. do 4. godine iz različitih srednjih škola u Kragujevcu.

Opišite kako su reagovali učesnici vršnjačke edukacije na vaše izlaganje i kakav je uticaj ono imalo na učesnike.

Većina učenica je bila zainteresovana i pažljivo je slušala izlaganje. Po njihovim pitanjima, deluje mi kao da sam ostavila pozitivan utisak po pitanju celog programa, i nadam se da će se nekoliko njih prijaviti za sledeću Simulaciju.

Koja i kakva su pitanja postavljali učesnici vršnjačke edukacije i kako ste vi na to reagovali?

Najviše pitanja bilo je u vezi posete Narodnoj Skupštini i celom procesu Simulacije, ali bilo je i dosta pitanja o druženju među učesnicima, slobodnom vremenu,… Očekivala sam pitanja koja se tiču slobodnih aktivnosti, tako da sam im prenela celu atmosferu među učesnicima, i njima se dopalo što program nije formalan tokom celog svog trajanja.

SAM_7273

SAM_7249

SAM_7247

SAM_7246

IZVEŠTAJ SA VRŠNJAČKE EDUKACIJE

Svoju vršnjačku edukaciju organizovala sam 18.6.2014. godine u Domu učenika srednjih škola Kragujevac, u čitaonici na takozvanom „ženskom bloku“ i na njoj je prisustvovalo 19 učesnica. Učesnice su bile učenice od prve do četvrte godine iz različitih srednjih škola u Kragujevcu: Prve kragujevačke gimnazije, Druge kragujevačke gimnazije, Medicinske škole, Politehničke škole, Ekonomske škole, Srednje muzičke škole, Druge tehničke škole, koje su se odazvale mom pozivu.

Na početku predavanja sam govorila uopšteno o programu, organizaciji, prijavi. A zatim o aktivnostima koje smo imali- simulaciji sednice i raznim sesijijama. Govorila sam i o tome kako smo provodili slobodno vreme, o druženju sa ostalim učesnicima, o organizovanim večerima i uopšte o svom iskustvu na programu. Takođe sam govorila i o cilju programa, da edukuje nas mlade o sistemu u kome živimo, jer smo mi generacije koje će uskoro biti na vlasti, kao i o važnosti aktivnog građanstva, dajući im savete da ne prepuštaju nikakve izbore drugima, da koriste svoje pravo glasa, i sl. Pošto mi se činilo najzanimljivijim za objašnjavanje, ali i za slušanje, posebno sam izdvojila proces donošenja zakona, i detaljno im objasnila koje smo uloge imali, kako je tekao ceo proces, i koje odluke smo donosili. Dobijala sam različita pitanja tokom celog izlaganja, i pokušavala sam da im što bolje prenesem atmosferu sa Simulacije. Na kraju smo se slikali zajedno, nažalost bez tri devojke koje su slušale moje izlaganje, ali su morale da izađu pred kraj zbog ličnih obaveza.

Vršnjačka edukacija koju sam održala je bila jako interaktivna, sa dosta pitanja i komentara. Zadovoljna sam kako i koliko sam im približila program i mislim da je dosta učenica delovalo zainteresovano za učešće. Prenela sam im i na koji način mogu da se prijave, i nadam se da će neka od njih sledeći put sedeti na skupštinskim klupama.

23.6.2014.

Anđela Kojanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons