U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Vršnjačka edukacija – Emilija Đokanović

Izvestaj_VE

IMG_0003

IMG_0000

IMG_0001 (2)

IMG_0004

Izveštaj za vršnjačku edukaciju

Vršnjačku edukaciju sam organizovala 12.juna u “Gimnaziji“ u Novom Pazaru uz pomoć školske uprave. Dogovorili smo se da mi obezbede slobodnu učionicu gde ću ja moći da sprovedem svoje aktivnosti. Nažalost, nije bilo moguće sprovesti pre vršnjačku edukaciju zbog maturskih ispita. Kada sam sve to organizovala, pozvala sam drugove, ali i ostale zainteresovane da mi se pridruže.

Na mojoj vršnjačkoj edukaciji pojavilo se 33 učenika. Kada su se svi smestili, krenula sam da ih polako uvodim u teme kojim smo se bavili tokom studijske posete. Izdvojila sam vreme za svaku temu i o njoj nešto rekla. Trudila sam se da kažem nešto i o svakoj organizaciji sa čijim predstavnicima smo sarađivali tokom trajanja programa.

Posebnu pažnju sam posvetila temi “Debata-kultura dijaloga‘‘. Pričali smo o važnosti lepog izražavanja jednog narodnog poslanika. Navela sam sve elemente, koje jedna debata treba da sadrži. To ih je zainteresovalo. Naročitu pažnju im je privuklo pitanje da li narodni poslanik treba da čita svoj govor ili ne. Oko toga se pokrenula prava diskusija i neko vreme smo o tome pričali. Iznosili su svoje stavove i mišljenja, a što je najbitnije gotovo svi su se uključili.

Bilo mi je drago da mogu da čujem različita mišljenja i komentare o nekim temama. Veliko mi je zadovoljstvo što sam ih podstakla da razmišljaju o nekim temama i što sam imala priliku da im prenesem barem deo znanja koji sam stekla tokom studijske posete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons