U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Reagovati na nasilje u najkraćem roku

Institut za evropske poslove najsnažnije osuđuje napad na aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava koji se dogodio 17. januara na tribini Srpske napredne stranke u Beški na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Akcija i performans Inicijative mladih za ljudska prava koja je poslala poruku da ratni zločinci treba da ćute, a žrtve da govore, predstavljala je legitiman način izražavanja mišljenja na koji je reagovano nasiljem od strane prisutnih. Ne obazirući se na kamere i medijske ekipe organizatori su napali aktiviste i aktivistkinje i dozvolili linč. Svi aktivisti i aktivistkinje su pretrpeli povrede, a dvoje je teže povređeno.

Opravdavanje nasilja koje je usledilo od strane funkcionera Srpske napredne stranke, zamena teza, pa čak i potpuno negiranje stvari koje se vide na snimku, dodatno obavezuju tužilaštvo da reaguje u što hitnijem roku. Pozivamo tužilaštvo i policiju da u najkraćem roku indentifikuju počinioce sa snimka i pokrenu proces protiv njih, kao i protiv organizatora tribine.
Institut za evropske poslove postavlja pitanje predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da li je sinoćnji događaj posledica njihove legitimacije Šljivančanina, i agresivne ratnohuškačke retorike kojom su se služili u danima iza nas? Takođe, postavljamo pitanje Srpskoj naprednoj stranci koja je svrha organizovanja tribina na kojima govore osuđeni ratni zločinci?

Veselin Šljivančanin je pravosnažno osuđen pred MKSJ za zločinje počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari kod Vukovara u jesen 1991. godine. Na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara ubijeno je 265 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika čija tela su pronađena u unapred pripremljenim masovnim grobnicama.

Beograd, 19,.01.2017.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons