U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Institut za evropske poslove podneo pritužbu na rad policijskih službenika Sektoru unitrašnje kontrole MUP-a i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog nasilja, neprofesionalnog ponašanja i diskriminacije u postupanju na EXIT festivalu.

Novi Sad/Beograd, 11. jul 2023. – Institut za evropske poslove saopštava javnosti da je podneo pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog nedoličnog ponašanja policijskih službenika u civilu koji su prekršili svoje službene dužnosti tokom tri incidenta na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom muzičkog festivala EXIT.

Direktor Instituta Naim Leo Beširi, koji je bio gost festivala, svedočio je nasilju gde je starija osoba fizički udarala mladića starog dvadeset godina i koji je pozvao Beširija da snimi situaciju. Kada je Beširi želeo da upotrebi svoj mobilni telefon, neuniformisani policijski službenik ga je zaustavio, oduzeo mu telefon i agresivno postavio pitanja: „Ko si ti i šta radiš ovde?“ Nakon toga je bez ikakvog objašnjenja započeo pretres, očigledno kao odmazdu za prethodni prekid nelegalne radnje.

Prvi incident, prema pritužbi Instituta, dogodio se dana 9. jula 2023. oko 00:36 sati na Petrovaradinskoj tvrđavi, pedeset metara od glavnog ulaza desno prema „semaforu“. Neuniformisani pripadnik policije, identifikovan kao Broj 1, prekomerno je upotrebio silu udarivši pesnicom mladića starog oko 20 godina, identifikovanog kao Broj 6. Pet drugih neuniformisanih pripadnika policije, identifikovanih kao Broj 1-5, odbili su da se identifikuju i obavljali su dužnosti tokom ovog incidenta.

Institut za evropske poslove smatra da su ovi policijski službenici prekršili odredbe Zakona o policiji, uključujući povredu službene dužnosti i nasilničko ponašanje. Petorica policijskih službenika su takođe izvršila povrede službene dužnosti, izražavajući se drsko i agresivno prema građanima identifikovanim brojevima 6-9.

Treći incident se odnosi na diskriminatorno postupanje, gde je pritužba podneta zbog povrede službene dužnosti, teškog oblika diskriminacije u skladu sa članom 13 stav 1 i diskriminacije pred organom javne vlasti u skladu sa članom 15. stav 2 Zakona o zabrani diskriminacije.

Konkretno, policijski službenik identifikovan kao lice Broj 2 se tereti da je, prilikom identifikacije Naima Lea Beširija, pokazao predrasude i koristio diskriminatorski jezik. Iako je ime i prezime jasno navedeno na ličnoj karti, kao i mesto rođenja – Kragujevac, policijski službenik je nastavio detaljan pretres iz incidenta broj 2, postavljajući pitanja poput „Ko se zove Naim Leo Beširi?“ i „Kakvo ti je to ime, odakle si!?“. Takođe, lice Broj 2 je diskriminatorski postupio kada je zatražilo ličnu kartu od lica Broj 9, uočivši da se radi o srpskom imenu i prezimenu, te mu je bez pretresa vratio ličnu kartu.

Lice Broj 3 se tereti da je, nakon završetka pretresa, ponovo zahtevalo lične karte i izjavilo: „Vodim vas u stanicu, na utvrđivanje identiteta, ko se zove Naim Leo Beširi, to je lažni identitet!“ Takođe, lice Broj 3 je oduzelo ličnu kartu lica Broj 9 i stavilo je u svoj džep.

Lice Broj 4 je potvrdilo iskaze prethodne dvojice, izražavajući saglasnost i ponavljajući diskriminatorne reči „Ko se zove tako!?“

Institut za evropske poslove izražava duboku zabrinutost zbog ovih navoda i naglašava da takvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa zakonskim propisima i osnovnim principima profesionalnog delovanja policije. Neopravdano nasilje, diskriminacija i povreda službene dužnosti predstavljaju ozbiljna kršenja zakona i vrednosti pravne države.

Apelujemo na nadležne organe da sprovedu brzu i temeljnu istragu ovih incidenata kako bi se utvrdila odgovornost policijskih službenika i preduzele odgovarajuće mere u skladu sa zakonom. Takođe, očekuje se da se preduzmu koraci za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti kao i za jačanje poverenja između građana i policije.

Očekujemo od dežurne tužiteljke Gordane Popović da ispita navode o zlostavljanju mladića starosti 20 godina i da pokrene postupak protiv odgovornog policijskog službenika. Od Sektora unutrašnje kontrole da utvrdi identitet petorice službenika, utvrdi njihove propuste u postupanju i primeni adekvatne sankcije. Na kraju, od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, očekujemo da utvrdi okolnosti u vezi sa diskriminatornim postupanjem policajaca u civilu i da pokrene odgovarajuće postupke.

O incidentu su zapisana dva audio snimka poziva broja 192, službena beleška policijskih službenika PS Petrovaradin neposredno posle incidenta, a u svojstvu građana Naim Leo Beširi dao je kasnije izjavu u PS Petrovaradin na dalje postupanje tužilaštva i policije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons