U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Ambasadori pomirenja iz BIH Srbije i Kosova mijenjaju regiju

Projekat pod nazivom „Youth Recomciliation Ambassadors“ organizovao je Omladinski odbor za obrazovanje (Youth Education Committee), a podržala ga je Britanska ambasada u Beogradu.

Program je imao za cilj da pruži mladim ljudima u regionu priliku da razgovaraju i uporede iskustva iz svojih društava u procesima tranzicije i pomirenja u regionu, koristeći evropske integraciju kao pomoćni mehanizam.

Dvadeset studenata iz BiH, Srbije i Kosova imalo je priliku da posjeti neke od najznačajnijih vladinih, nevladinih, akademskih i diplomatskih institucija u Beogradu. Za vrijeme petodnevnog boravka upoznali su se sa radom Fonda za humanitarno pravo, Agencije za borbu protiv korupcije, Tužilaštva za ratne zločine, Ureda povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i mnogih drugih organizacija.

Tokom posjete Britanskoj ambasadi upoznali su se i razmijenili mišljenja i ideje sa britanskim ambasadorom u Srbiji, Michaelom Davenporom, kao i ombudsmanom Sašom Jankovićem, kojem je ovo drugi petogodišnji mandat.

Zanimljiva je bila i posjeta Narodnoj skupštini Republike Srbije, gdje je studente primio Žarko Korać, koji je poslanik u Skupštini Srbije kao dio koalicije oformljene oko Liberalno-demokratske partije. Korać je poslanik u Skupštini Srbije bio i u periodu od 1993. do 1997, kao i od 2003. do danas.

Mladi entuzijasti pokazali su veliki interes i želju da promovišu pomirenje i saradnju u regiji i da kao aktivni članovi društva budu ti koji će uticati na političke, socijalne i ekonomske prilike u svom okruženju. Dobili su titulu „omladinski ambasadori pomirenja“ i zadaću da stečeno znanje i iskustvo šire u svojim zemljama i doprinose boljem suočavanju sa prošlošću, koje će voditi pomirenju i svjetlijoj i sretnijoj budućnosti za cijelu regiju.

„Ovaj izuzetni projekat će svakako ostvariti veliki uticaj i uspjeh te pomoći procesima tranzicije, integracije prema EU i pomirenja u regiji“, poručili su učesnici, koji žele ohrabriti sve mlade ljude da se prijave i uključe jer će konkurs za sljedeću grupu omladinskih ambasadora pomirenja biti raspisan već u decembru.

Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons