U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi regiona spremni za saradnju

mladi konferencija u bguŠestodnevna konferencija „Mladi ambasadori pomirenja“,na kojoj je prisustvovalo 20 omladinskih aktivista sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje, završena je juče.

Konferencija je održana u Beogradu od 3. do 8. septembra, sa idejom da se osnaže multi-perspektivne diskusije u vezi sa temom o budućnosti regiona bivše Jugoslavije. Sadržaj konferencije je uključio četiri okvirne tematike: Istorija i ljudska prava, ljudska prava i konflikti, Evropa i realnost i etnička pripadnost i nacionalizam.

Šestodnevni seminar je uključivao razmjenu iskustava, druženje, predavanja eminentnih stručnjaka, političara, aktivista kao i posjete državnim i nevladinim institucijama. 

Istoriju regiona sa osvrtom na bivšu Jugoslaviju predstavio je Srđan Milošević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Učesnici konferencije su imali priliku i da posjete Specijalni sud za ratne zločine i organizovani kriminal, gdje su mogli da saznaju o načinu funkcionisanja institucije, njenoj ulozi u pomirenju, i važnosti da se sve kriminalne afere trebaju procesuirati. U sklopu konferencije učesnici su posjetili i Antikorupcijsku agenciju, Agenciju za zaštitu ravnopravnosti i razgovarali sa Sašom Jankovićem, ombudsmenom.

Evropski put Srbije je predstavila prof. Milica Delević, a domaćin u Narodnoj skupštini Srbije bio je član parlamenta Žarko Korać koji je prezentovao rad te institucije.

Prof. istorije, Dubravka Stojanović, je prenijela mladima da je vrlo važno obrazovanje u domenu istorije koju učimo u školama, govoreći kako se istorija zloupotrebljava u političke i bilo koje druge svrhe. Predstavila je i projekat evropskih istoričara, čiji je cilj izrada udžbenika iz istorije, prihvatljivim za sve, sa posebnim osvrtom na važnije istorijske događaje, koje svaki narod tumači drugačije.

Ispred britanske ambasade u Beogradu, učesnike konferencije primio je ambasador Majkl Davenport, koji je poželio bolju saradnju i obećao podršku inicijativama mladih regiona.

Veliku pažnju je izazvalo izlaganje prof. Rade Trajković, člana parlamenta Kosova, koja je istakla važnost pomirenja, uloge mladih i važnost opstanka srpskog naroda na Kosovu.

Učesnik konferencije, Damjan Jugović, iz Ugljevika, iznosi utiske:

„Konferencija je bila ispunjena kvalitetnim aktivnostima i omogućila je učesnicima da u vrlo kratkom periodu steknu veliko iskustvo, u pogledu informacija koje su pružene, i sa čije strane. Mladi regiona su mogli zaključiti da se istina u većini slučajeva nalazi negdje u sredini, kada se sagledaju sve strane, svačiji pogledi, i da napokon shvate da je jedina izvjesna budućnost našeg regiona u saradnji i dijalogu. Nakon ove konferencije, stekao sam vrlo drage prijatelje, a učesnici su dužni da napišu kratke eseje vezano za region sa osvrtom na važnost pomirenja i kreiranje budućnosti. Mladi su spremni da saradjuju, da prevazidju predrasude i da rade za bolji standard, veću toleranciju i otvore vrata ka Evropi, jer pravo na to nam niko ne može uskratiti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons