U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja – o čemu se govorilo u septembru?

jelenavranesKao što je najavljeno na našem portalu da će druga generacija polaznika programa Youth Reconciliation Ambassadors prisustvovati seminaru koji će se održati od 23. do 28. decembra ove godine, ovom prilikom Vas obaveštavamo kako je protekao prvi seminar koji je održan u periodu od 3. do 8. septembra 2012. godine.

Prvog dana održana su predavanja o istoriji ljudskih prava. Predavači su bili Srđan Milošević, iz Instituta za savremenu istoriju, Nebojša Tasić, ekspert za ljudska prava, Bruno Vekarić i Dubravka Stojanović. Drugi dan je bio posvećen ljudskim pravima i kofliktima. Sandra Orlović iz Pravnog humanitarnog centra držala je predavanje o ratovima tokom devedesetih, nakon toga je usledila poseda britanskoj ambasadi i predavanje o srpsko-kosovskim odnosima Rade Trajković. Ivan Kuzminović je govorio o etničkim grupama na Balkanu.

Trećeg dana, kada se govorilo o Evropskoj uniji, predavači su bili dr Milica Delević sa Univerziteta u Beogradu sa pričom o iskustvu Srbije u procesu evropskih integracija, dr Žarko Korać govorio je o ulozi Parlamenta u pocesu evropskih integracija i Srebrenici, a nakon toga je usledila poseta delegaciji Evropske unije u Srbiji. Dr Tanja Miščević je nakon posete govorila o istoriji odnosa i propuštenim šansama bivše Jugoslavije prema Evropskoj uniji.

Četvrtog dana govorilo se o etici i odgovornosti. Predavači su bili Nevena Petrušić, poverenik za ravnopravnost, Saša Janković, predstavnik ombudsmana Srbije i Tamara Tomašević, koja je govorila na temu ,,Ja sam promena koju želim da vidim u svetu“.

Da podsetimo, „Mladi ambasadori pomirenja“ je program koji  organizuje Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku Britanske Ambasade u Beogradu.

„Program ima za cilj da pruži mladim ljudima u regionu (Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija) priliku da razgovaraju i uporede iskustva svojih društava u procesima tranzicije i pomirenja i da doprinesu pomirenju i suočavanju s prošlošću u regionu kroz buduću regionalnu saradnju. Projekat takođe omogućava učesnicima da razmene ideje o prevazilaženju najvećih prepreka u tranziciji kao i da promovišu saradnju među mladima“, navodi se u opisu ovog programa.

Program obuhvata obilazak vladinih, diplomatskih, nevladinih i akademskih institucija u Beogradu, kako bi se  detaljnije upoznali sa njihovim radom i funkcijama.

Zvanični jezik programa je engleski.

Kako stečeno znanje učesnika programa ne bi bilo rezervisano samo za njih, učesnici su u obavezi da nakon seminara održe jedno predavanje svojim vršnjacima i da napišu esej na neku od tema o kojoj je bilo reči, dok će najbolji radovi biti objavljeni u posebnoj publikaciji.

Predrag Panić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons