U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja- Youth Reconciliation Ambassadors

Program Mladi ambasadori pomirenja u kojem učestvuju tri zemlje iz regiona – Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo poziva novu i ujedno drugu grupu mladih da učestvuju na seminaru i predavanjima u decembru 2012. godine kako bi razgovarali o procesu pomirenja, tranzicije i integracija u Evropsku uniju unutar regije i šire i kako bi usporedili svoja iskustva sa iskustvima mladih u ova tri područja kroz komparativni pristup i posjetu različitim vladinim, nevladinim i akademskim institucijama. Razgovarati će se o suočavanju s prošlošću i o budućnosti Evropskih integracija kroz regionalnu saradnju. Prva grupa Mladih ambasadora imala je priliku učestvovati u ovom programu u septembru 2012.godine.

Druga grupa se poziva na učešće za decembar 2012. godine. Projekat će također pomoći razmjeni ideja o procesu tranzicije i daljem distruibuiranju tih ideja prema zajednici kroz planiranu peer-to-peer edukaciju i medijsko prezentiranje, nakon seminara, na što upućuje samo ime programa Mladi ambasadori pomirenja. Nakon učešća na seminaru i nekoliko dana predavanja od polaznika se očekuje da prenesu ideju i smisao seminara dalje, u svojim zajednicama, te da eventualno ispitaju njihovu receptivnost i probleme koji se javljaju ili postoje u procesu pomirenja, kao i da svojim budućim djelovanjem doprinesu tom procesu, neophodnom u našoj regiji te ujedno nauče probleme i fenomene posmatrati komparativno, slušajući i razmišljajući o različitim perspektivama, pristupima, interpretacijama i percepcijama, a ne jednostrano, isključivo ili uskoumno, odbijajući tuđe mišljenje i slijedeći sveprisutni medijski i politički diskurs koji nas sve češće udaljava od istine i onemogućava konstruktivan dijalog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons