U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

“Omladinski Ambasadori Pomirenja” u Beogradu

Od 3.do 8.septembra u Beogradu je održan šestodnevni intenzivni i edukativni seminar pod nazivom „Come to Belgrade-meet the region“ u okviru programa Youth Reconciliation Ambassadors –„Omladinski Ambasadori Pomirenja“ u organizaciji Omladinskog Odbora za Obrazovanje i ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. U programu je učestvovalo 20 društveno aktivnih mladih ljudi od 17 do 30 godina, uglavnom studenata i studentkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Projekat „Omladinski Ambasadori Pomirenja“ je zamišljen kao obrazovni i aktivni program koji polaznicima omogućava da razmene i uporede iskustva sopstvenih društava u procesima tranzicije, evropskim integracijama i u međuregionalnom pomirenju i da na osnovu naučenog, izvedu zaključke o budućem aktivizmu u tim oblastima, insistirajući na nenasilju, toleranciji, poštovanju ljudskih prava i dijalogu. Osnovne teme oko kojih se vodio dijalog su se ticale sledećih oblasti: Istorija i Ljudska Prava, Ljudska Prava i Konflikt, Evropa i Realnost i Etika i Odgovornost.

Tokom seminara, učesnici su svakodnevno prisustvovali predavanjima cenjenih stručnjaka iz oblasti savremene političke istorije SFRJ, evropskih integracija, tranzicione pravde, suočavanjem sa prošlošću, odnosom Srbije i Kosova. Takođe, polaznici su posećivali državne institucije, nevladine organizacije i političke partije kao i ambasadu Ujedinjenog Kraljevstva gde su se upoznavali sa radom i doprinosom tih institucija procesima pomirenja u regionu, zajedničke regionalne saradnje i evropskih integracija. Nedavno održani šestodnevni seminar predstavlja prvu fazu programa „Omladinski Ambasadori Pomirenja“ po čijem završetku su svi učesnici seminara obavezni da napišu esej na temu sopstvenog doprinosa procesima pomirenja u regionu, koji će se naći u zborniku Omladinskog Odbora i da u sledećoj fazi programa organizuju u svojim sredinama vršnjačku edukaciju u vidu radionica ili seminara čiji će osnovni cilj, između ostalog, biti promovisanje ideje pomirenja u regionu prenošenjem pojedinačnih različitih iskustava iz drugih zajednica imajući u vidu multiperspektivni metod kao značajan za njihovo međusobno razumevanje i ostvarivanje budućeg dijaloga i pomirenja.

Bojana Miletić
Učesnica programa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons