U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Narativni izveštaj

Amina Herak_Photo3Dana 04.03.2012. održana je peer 2 peer prezentacija Amine Herak u suradnji sa Lokalnim timom AsuBiH u prostorijama Vijeca mladih u Centru za kulturu u Goraždu. Prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak srednjoškolaca i predstavnici lokalnih medija. Prezentacija je trajala svega 2 sata. Pricalo se o koracima koje je neophodno ostvariti na putu regionalnog pomirenja. ( diskutovalo se o izvinjenju jedne države drugoj, nacionalnom identitetu, historiji – osvrt na predavanje Dubravke Stojanović, deklaraciji o Srebrenici, procesuiranju ratnih zločina, o samom značenju regionalnog pomirenja i šta ono predstavlja za učesnike? Učesnici edukacije su pokazali veliko zanimanje za ovu temu i rado iznosili svoja mišljenja.

„Što se tiče prezentacije koju sam održala u Goraždu, moram priznati da sam i više nego zadovoljna odazivom srednjoškolaca koji su sa velikim interesovanjem diskutovali na ovu temu, i pokazali zavidan stepen znanja o ovoj problematici. Iskreno se nadam da će neko od njih biti jedan od potencijalnih učesnika i dobitnik medalje ambasadora pomirenja na slijedećoj regionalnoj konferenciji YRA u Beogradu.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons