Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Youth Reconcilitation Ambassadors: Mladi bh ambasadori iz Beograda donose sjajna iskustva

aleksa

Omladinski odbor za obrazovanje, uz pokroviteljstvo Britanske vlade, održao je svoj program “Youth Reconcilitation Ambassadors” već drugu godinu za redom i obučio četvrtu generaciju ambasadora. Ovaj program je okupio mlade iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije. Četvrta generacija ovog programa imala je posjetu Beogradu u terminu od 08.12.2013. do 13.12.2013. godine što je bilo ujedno i prvi dio ovog projekta.

“Youth Reconcilitation Ambassadors” je program koji je namjenjen da ujedini mlade ambiciozne osobe koje žele da saznaju trenutno stanje na Balkanu, ali i kako je to izgledalo u bivšoj Jugoslaviji.

Osim što su mladi već sada ambasadori imali priliku da steknu neka nova saznanja u trenutnim dešavanjima na Balkanu, imali su priliku i da razmjene svoja iskustva te da se ujedine u zajedničkom pomirenju u regionu.

Osim tema o pomirenju na program, veliki akcenat dao se na priču oko euro-atlantske integracije i njihovih zemalja, te kao primjer “dobre prakse” uzela se Hrvatska. Takođe ovi mladi ambasadori imali su se priliku i lično upoznati sa Ambasadorom Hrvatske ambasade u Beogradu i čuti priču kakav je to bio put Hrvatske do Evropske Unije. Na programu još su se spominjale teme Ljudskih prava i Evropskih integracija.

Učesnici programa četvrte generacije iz Bosne I Hercegovine bili su: Aleksa Krunić (Istočno Sarajevo), Haris Kušmić (Sarajevo), Dalila Goran (Travnik), Igor Nikolić (Sarajevo), Asmir Šestan (Tuzla) i Dalila Hasanbegović (Sarajevo). Ovo su mlade osobe koje će svojim doprinosom i stečenim znanjem probati da utiču na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, i samim tim pokušati svojom vizijom donijeti bolju budućnost Bosni i Hercegovini.

Ovi mladi ambasadori će sada nastaviti implementirati ovaj program kroz svoje Follow up aktivnosti, a prva stvar koju će uraditi je peer – to – peer edukacije u svojim lokalnim zajednicama gdje će stečeno znanje prenijeti na mlade osobe koje dijele istu viziju kao i ovi ambasadori.

Datum i mjesto održavanja već pomenutih edukacija nisu poznati i biće objavljeni naknadno i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane mlade ljude koji su zainteresovani da diskutuju o ovim temama.

Izvor: kameleon.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons