U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Youth Reconcilitation Ambassadors: Mladi bh ambasadori iz Beograda donose sjajna iskustva

aleksa

Omladinski odbor za obrazovanje, uz pokroviteljstvo Britanske vlade, održao je svoj program “Youth Reconcilitation Ambassadors” već drugu godinu za redom i obučio četvrtu generaciju ambasadora. Ovaj program je okupio mlade iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije. Četvrta generacija ovog programa imala je posjetu Beogradu u terminu od 08.12.2013. do 13.12.2013. godine što je bilo ujedno i prvi dio ovog projekta.

“Youth Reconcilitation Ambassadors” je program koji je namjenjen da ujedini mlade ambiciozne osobe koje žele da saznaju trenutno stanje na Balkanu, ali i kako je to izgledalo u bivšoj Jugoslaviji.

Osim što su mladi već sada ambasadori imali priliku da steknu neka nova saznanja u trenutnim dešavanjima na Balkanu, imali su priliku i da razmjene svoja iskustva te da se ujedine u zajedničkom pomirenju u regionu.

Osim tema o pomirenju na program, veliki akcenat dao se na priču oko euro-atlantske integracije i njihovih zemalja, te kao primjer “dobre prakse” uzela se Hrvatska. Takođe ovi mladi ambasadori imali su se priliku i lično upoznati sa Ambasadorom Hrvatske ambasade u Beogradu i čuti priču kakav je to bio put Hrvatske do Evropske Unije. Na programu još su se spominjale teme Ljudskih prava i Evropskih integracija.

Učesnici programa četvrte generacije iz Bosne I Hercegovine bili su: Aleksa Krunić (Istočno Sarajevo), Haris Kušmić (Sarajevo), Dalila Goran (Travnik), Igor Nikolić (Sarajevo), Asmir Šestan (Tuzla) i Dalila Hasanbegović (Sarajevo). Ovo su mlade osobe koje će svojim doprinosom i stečenim znanjem probati da utiču na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, i samim tim pokušati svojom vizijom donijeti bolju budućnost Bosni i Hercegovini.

Ovi mladi ambasadori će sada nastaviti implementirati ovaj program kroz svoje Follow up aktivnosti, a prva stvar koju će uraditi je peer – to – peer edukacije u svojim lokalnim zajednicama gdje će stečeno znanje prenijeti na mlade osobe koje dijele istu viziju kao i ovi ambasadori.

Datum i mjesto održavanja već pomenutih edukacija nisu poznati i biće objavljeni naknadno i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane mlade ljude koji su zainteresovani da diskutuju o ovim temama.

Izvor: kameleon.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons