U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Delila Hasanbegović, mlada ambasadorica pomirenja iz Bosne i Hercegovine

Program MLADI AMBASADORI POMIRENJA je intenzivna studijska posjeta/seminar održan u Beogradu, od 8. do 13. decembra 2013. godine.

Organiziran od strane Omladinskog odbora za obrazovanje, uz podršku Ambasade Velike Britanije u Republici Srbiji, izabrao je i okupio 20 učesnika (IV generacija) iz zemalja regije bivše Jugoslavije (Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije i Srbije) – mladih ljudi na univerzitetskim studijama, mladih profesionalaca, omladine iz političkih partija i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, EU integracijama i pomirenjem/suočavanjem s prošlošću.

Radeći i baveći se temama „Historija i ljudska prava“, „Ljudska prava i konflikt“, „Evropa i stvarnost“ i „Regionalna saradnja“, učesnici su slušali predavanja i razvijali multi-perspektivne diskusije na engleskom jeziku sa uvaženim stručnjacima iz različitih oblasti, kao i razmijenili znanja i iskustva sa mladim ljudima iz susjednih zemalja.

Mladi ambasadori pomirenja imali su susrete sa predstavnicima različitih institucija i organizacija u Srbiji: Fond za humanitarno pravo, Tužilaštvo za ratne zločine, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Republike Hrvatske, Narodna skupština Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, OSCE misija u Srbiji, ISAC FUND, Centar za evroatlanske studije. Na taj način su stekli nova znanja i iskustva u diskusijama sa ministrom zaduženim za Evropske integracije, narodnim poslanicima, ambasadorima, pravnicima, političkim analitičarima i historičarima iz ovih institucija i organizacija. To im je otvorilo priliku da analiziraju i daju preporuke nadležnim/odgovornim institucijama o tome kako sistem treba da funkcionira.

Mlada ambasadorica pomirenja iz Bosne i Hercegovine, Delila Hasanbegović, ističe interkulturalni aspekt koji omogućava mladim ljudima iz regije Zapadnog Balkana da nauče više o prošlim događajima i jedni o drugima, odbace postojeće predrasude koje postoje u našim društvima i, kao aktivni građani, budu na čelu promjena koje nas vode prema svjetlijoj budućnosti.

Izvor: glasnaroda.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons