U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Proces pomirenja ide brže kada doprinos daju mladi i ambiciozni studenti

„Youth Reconciliation Ambassadors“ ili „Mladi Ambasadori pomirenja“ je program koji se po drugi put održao u Beogradu, od 23. do 28. decembra prošle godine. Cilj je bio napraviti korak bliže pomirenju naroda u regionu.

Tokom šest dana, učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova imali su prilike da obiđu Narodnu Skupstinu Republike Srbije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Nevladinu organizaciju Fond za Humanitarno pravo i Tužilaštvo za ratne zločine i organizovani kriminal, gde su se bliže upoznali sa njihovim radom. Raznovrsnost tema i predavača imalo je za cilj da se mladi kritički osvrnu na bolne teme zajedničke prošlosti, radi evropskih integracija i bolje budućnosti.

Prilikom diskusije o zajedničkim temama, dobili su mogućnost da šire posmatraju jednu temu, iz različite perspektive svih učesnika, tj. zemalja. Zajednička prošlost devedesetih godina, interpretiran je drugačije od zemlje do zemlje, gde su mediji i državni moćnici uticali na širenje mržnje i razdvajanja, uprkos svim sličnostima naroda u regionu. Razmena mišljenja omogućila je mladima da pre nego sto osude druge, pogledaju kritički ulogu svoje zemlje i realno sagledaju problem u regionu.

Program ‘Mladi Ambasadori pomirenja’ realizovao je Omladinski Odbor za Obrazovanje iz Beograda,  uz podršku Britanske Ambasade, okupljeni radi sprovođenja ideje pomirenja u regionu.

Izvor: www.radiocity.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons