U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Omladinski ambasadori pomirenja

U Beogradu je od 3. do 8.og septembra održana studijska poseta „Dođi u Beograd, upoznaj region“ u okviru projekta Omladinski ambasadori pomirenja koje organizuje Omladinski odbor za obrazovenje uz podršku ambasade Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Program je ugostio 20 studenata i studentkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Polaznici programa su imali priliku da prisustvuju predavanjima i diskusijama na temu bivše Jugoslavije, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću, evrpskih integracija , i da posete neke od institucija Republike Srbije i upoznaju se sa njihovim radom.

Čitav koncept programa je bio posvećen pomirenju, nenasilju, toleranciji, i mirnim sredstvima rešavanja problema u regionu kojih je dosta, a evropske integracije su korišćene kao pomoćni mehanizam. Program je pružio priliku da mladi razmene mišljenja i načine poboljšanja saradnje u procesu tranzicije na ovim prostorima.

Program je koncipiran tako da se ideja pomirenja približi ne samo učesnicima programa već će i nakon završetka studijske posete učesnici i učesnice aktivno raditi na promociji tolerancije i pomirenja u svojim sredinama tako što će organizovati radionice sa slicnom tematikom i pisati eseje o svojim doprinosima pomirenju koji ce kasnije biti objavljeni i dostupni javnosti.

NajStudent.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons