U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Zrenjaninac Nenad Mišković mladi ambasador pomirenja

Ovog meseca (8.-13. septembra), u Beogradu, u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje realizovan je projekat pod nazivom „Youth Reconciliation Ambassadors“ koji je finansirala ambasada Velike Britanije na kome je naš sugrađanin Nenad Mišković promovisan je za mladog ambasadora pomirenja.

Projekat je okupio dvadesetpet učesnika iz regiona koji su imali prilike da steknu nova znanja i iskustva slušanjem predavanja eminentnih stručnjaka na temu međunarodnog prava, evrointegracija, odnosa u regionu, tranzicione pravde. Ono što je takođe značajno jeste da su učesnici seminara bili gosti ambasadama Slovenije, Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine republike Srbije, kancelariji za saradnju sa civilnim društvom, Evropskom pokretu, Fondu za humanitarno pravo

Ceo projekat i samo imenovanje ambasadora za pomirenje ima za cilj da okupi mlade, uspešne i ambiciozne ljude koji će aktivno raditi na procesu pomirenja među narodima i državama u regionu i počastvovan sam što sam prepoznat kao osoba koja treba da bude deo tog procesa.

Svu svoju energiju i znanje koja sam stekao o tranzicionoj pravdi, suočavanja sa prošlošću tokom svog školovanja za zadovoljstvom ću usmeriti da misiju koju obavljam zajedno sa svojim kolegama izvršim što uspešnije kako bismo se svi na ovim prostorima okrenuli zajedničkoj lepšoj budućnosti. Jedino ukoliko počnemo da komuniciramo međusobno, moći ćemo da se čujemo i da uradimo sve da se naša prošlost i prošlost naših roditelja ne ponovi nama i našoj deci.

Već narednog meseca počinjemo. Idem za Sarajevo, Mostar, Trebinje, Zagreb i nadam se upehu u radu.“ – izjavio je mladi zrenjaninski ambasador pomirenja Nenad Mišković.

zrenjaninonline.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons