U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Isidora u parlamentu

Omladinski odbor za obrazovanje je u saradnji sa američkom ambasadom i Narodnom skupštinom Srbije organizovao seminar “Simulacija rada parlamenta” koji je trajao od 21. do 25. maja 2014. u Beogradu. Učešće na seminaru bilo je omogućeno srednjoškolcima iz cele Srbije među kojima je bila i naša sugrađanka Isidora Stanković.Isidora
Seminar je bio omogućen srednjoškolcima iz cele Srbije. Učestvovalo je 40 učesnika iz 30 opština. Oni su posetili  Dom narodne skupštine, Ministarstvo omladine i sporta, Centar za nauku i druge važne ustanove. Učesnici su imali priliku da diskutuju o političkom aktivizmu i aktivnom građanstvu. Važan deo ovog projekta bilo je i Interkulturno veče gde su učesnici imali priliku da predstave gradove i regione iz kojih dolaze i upoznaju ostala mesta Srbije. U Narodnoj skupštini organizovana  je simulacija zasedanja parlamenta i  donošenja  zakona.

“Imali smo tu čast da nam predavanja drže profesori sa fakulteta političkih nauka, ljudi iz Ministarstva omladine i sporta. Imali smo i priliku da vodimo formalne i neformalne razgovore sa narodnim poslanicima. Najzanimljiviji mi je bio razgovor sa američkim ambasadorom, gospodinom Kirbijem. Imamo obavezu da posle seminara odrzimo vršnjacku edukaciju u školi, kancelariji za mlade ili na nekom drugom mestu. To nam omogućava da stečeno znanje prenesemo i na svoje vršnjake”, rekla je Isidora  i poručila  svim mladima da se što pre uključe u aktivan život.

Sim-10

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons