U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Medijska aktivnost – Kristina Gavrić

Seminar pod nazivom “Simulacija rada Narodne Skupštine“ u sprovođenju Narodne Skupštine Republike Srbije zajedno sa Omladinskim Odborom za obrazovanje održana je u Beogradu je od 21. do 25. maja.

SKUPSTINA-A

Seminaru je prisustvovalo 40 mladih iz 30-tak gradova Srbije, među kojima je bio i predstavnik Svrljiga, naša sugrađanka, Tina Gavrić.

Prvog dana seminara, na interkulturnoj večeri, učesnici su imali priliku da predstave gradove iz kojih dolaze.

Svrljig je predstavljen: vinom, rakijom, belmužem, sirem, vunenim čarapama a na štandu se moglo naći još mnogo toga.

Tina GavricTeme koje su učesnici još obrađivali u toku seminara: Mladi aktivni i odgovorni građani, aktivizam mladih, kultura dijaloga, položaj manjinskih grupa u Srbiji, građanska odgovornost i ostalo.

Jedan ceo dan u toku seminara bio je odvojen za Narodnu Skupštinu, gde su učesnici imali prilike da upoznaju Predsednicu Skupštine Republike Srbije Maju Gojković  i Ambasadora SAD-a u Beogradu Majkla D. Kirbia.

Ovo je prilika da se mladim Svrljižanima podigne svest o značaju procesa donošenja odluka koje se tiču njih samih i poziv da se aktiviraju kako u lokalnoj samoupravi tako i na nivou Republike.

Zahvaljujem se predsednici opštine Jeleni Trifunović na pomoći i obezbeđivanju potrebnih stvari za učešće na Seminaru, a takođe zahvalnost i Narodnom Poslaniku Miliji Miletiću koji je dao punu logističku podršku ovom projektu, kaže Tina Gavrić.

Omladinski Odbor za obrazovanje je organizacija civilnog društva sa sedištem u Beogradu i čine ga mladi ljudi, srednjoškolci i studenti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons