U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Agencija za borbu protiv korupcije bez bezbednosnog sertifikata!

Agencija za borbu protiv korupcije nema zaposlene koji imaju sertifikat da upravljaju dokumentima o imovini Siniše Malog koje su sami proglasili „strogo poverljivim“.

Pre šest dana, Institut za evropske poslove uputio je Agenciji za borbu protiv korupcije zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kome se traži dostavljanje podataka o broju zaposlenih u Agenciji koji imaju sertifikat za pristup dokumentima koji imaju oznaku tajnosti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka („Službeni glasnik RS“ br. 104/2009).

Dok čekamo odgovor, postoji indicija da Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost nije izdala ni jedan sertifikat zaposlenima u Agenciji za pristup dokumentima koji imaju oznaku tajnosti u skladu sa Zakonom. Postavlja se pitanje kako je moguće da Agencija donosi akt o tajnosti za dokumenta kojima niko od zaposlenih ne može da pristupi.

Posebno izražavamo zabrinutost da, za Agenciju, podaci o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog predstavljaju pitanje nacionalne bezbednosti Republike Srbije, javne bezbednosti, odnosno odbrambene, spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti na osnovu čega je klasifikacija načinjena.

Naim Leo BEŠIRI, direktor Instituta pozvao je Agneciju za borbu protiv korupcije na odgovornost

„Odgovornost Agencije je da objasni građanima zašto su podaci o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog pitanje nacionalne bezbednosti i, kako je moguće da Agencija nema ni jednu osobu sertifikovanu da pristupi dokumentima koje sama proglašava tajnim?

Posao Agencije nije da štiti političare i da prikriva potencijalne neregularnosti već da sprovodi nadložnosti utvrđene zakonom, a posebno da se bavi prevencijom korupcije. Zbog manjkavosti u transparentnosti rada institucije, sedam godina od njenog osnivanja ne vidi se pomak u borbi protiv korupcije, a građani nemaju poverenje u njen rad.

Pozivam agenciju da objavi podatke o imovini gradonačelnika Beograda ili da objasni građanima kako ti podaci utiču na njihovu bezbednost i na kraju, ko ima pristup podacima od kada su proglašeni strogo poverljivim.“

Beograd, 10.4.2017.g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons