U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije protivzakonito pristupili tajnim dokumentima

Zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije protivzakonito pristupali tajnim dokumentima. Odgovorni u Agenciji da odgovaraju. Parlament hitno da izabere članove odbora i spreči dalje degradiranje i nesavesno upravljanje Agencijom.

Institut za evropske poslove dobio je odgovor od Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost na pitanje o broju zaposlenih u Agenciji za borbu protiv korupcije koji imaju sertifikat za pristup podacima različitih stepena tajnosti. U odgovoru dostavljenom danas Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost navela je da se Agencija za borbu protiv korupcije nije obraćala sa zahtevom za izdavanje sertifikata ni za jedan od stepena tajnosti, zaključno sa 10. aprilom 2017. Odgovor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost koji je potpisao direktor dr Goran Matić potvrđuje sumnje Instituta da Agencija protivzakonito raspolaže dokumentima sa oznakom tajnosti i da niko u poslednjih sedam godina nije posedovao sertifikat, a samim tim i Agencija nije smela da ima uvid u bilo koji dokument bilo kog organa sa oznakom tajnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije juče je na pitanje novinara N1, odgovorila da je „Kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka podnela zahtev za izdavanje sertifikata“ i istovremeno negirala tvrdnje Instituta da je dokument o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog proglasila „strogo poverljivim“.

Sa druge strane, Agencija je tvrdila da je dokumenta koja je dobila od drugih organa sa oznakom tajnosti, zatamnila delove teksta. Izražavamo zabrinutost da zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije podacima označenim različitim stepenom tajnosti pristupaju neovlašćeno godinama, što predstavlja kršenje Zakona o tajnosti podataka. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina odgovornom licu koje je omogućilo uvid u dokumente pod oznakom „strogo poverljivo“.

Pomoćnik direktorke Agencije za borbu protiv korupcije, Dragomir Trninić zadužen za kontrolu imovine i prihoda funkcionera i postupanje po predstavkama dužan je da odgovori javnosti na pitanje da li je sam imao uvid u dokumenta sa oznakom tajnosti ili je omogućio uvid drugim zaposlenima koji takođe nemaju bezbednosni sertifikat.

S obzirom da je Agencija za borbu protiv korupcije dokumenta koje su dobili od drugih organa vlasti pod oznakom „strogo poverljivo“ novinarima predala za zatamnjenim delovima teksta, sumnjamo da su zaposleni u Agenciji kako bi određene informacije učinili nedostupnim protivzakonito pristupili dokumentima.

Na kraju, tražimo od parlamenta Srbije da hitno izabere članove Odbora Agencije kako bi se ista zaštitila od nesavesnog upravljanja kojim je izložena u poslednjih nekoliko meseci i imenovao novi direktor budući da v.d. direktora Verka Atanasković očigledno dozvoljava kršenje zakona.

Preuzimanje dokumenta

Beograd, 12.4.2017.g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons