U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Međunarodni forum – Jugosfera 2017

Institut za evropske poslove, u saradnji sa Evropskim parlamentom mladih Bosne i Hercegovine, organizuje internacionalni forum pod nazivom Jugosfera 2017 koji će biti održan u Kragujevcu (od 1. do 3- avgusta), Beogradu (od 3. do 5. avgusta) i Sarajevu (od 6. do 9. avgusta).

Jugosfera 2017 je međunarodni forum koji će okupiti više od 170 učesnika iz cele Evrope, kako bi se raspravljalo o ključnim balkanskim i evropskim društvenim pitanjima. Tokom foruma, delegati će biti podeljeni u 12 radnih grupa (komiteta) i imaće zadatak da napišu rezoluciju o temi koju su dobili. Ove teme će biti u vezi sa spoljnom i unutrašnjom politikom, sprečavanjem konflikata, ekonomskim pitanjima, izgradnjom mira, kulturom, umetnošću i slično. U ovim grupama, zadatak omladine će biti da pronađu zajedničko rešenje i ideje za najvažnija politička pitanja, koja se tiču i njih. Rezultati radnih grupa će biti predstavljeni kao osnova za raspravu u plenarnoj sednici na kraju događaja.

Jugosfera 2017 je deo globalnog projekta koji finansira EU i koji je u vezi sa stvaranjem državnih kapaciteta za sprečavanje konflikata (finansijski podržano od strane EU Godišnjeg akcijskog programa za instrumente koji doprinose stabilnosti i miru), koji implementuje Odeljenje za mir i razvoj u sklopu Kancelarije Rezidentnog UN koordinatora kroz UNDP-ovo Odeljenje za mir i sigurnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons