U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Osloboditi Anu Lalić odmah!

Institut za evropske poslove najsnažnije osuđuje praksu državnih organa u zastrašivanju novinara koji obavljaju posao u interesu javnosti da zna u kakvom je stanju zdravstveni sistem Srbije i posebno Klinički centar Vojvodine o kome je pisala novinarka nova.rs Ana Lalić u svom tekstu „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“.

Usvajanjem, a zatim i povlačenjem Uredbe Vlade o informisanju o korona virusu za vreme vanrednog stanja, država potvrđuje da ne želi da poštuje preporuke Evropske komisije iz 2019. o medijskim i novinarskim slobodama i da nastavljamo da živimo u društvu u kome se novinarima sistematski upućuju pretnje, zastrašuju se i posledično bivaju izloženi nasilju!

Novinari su zaštitnici demokratskih vrednosti, ljudskih prava i osvojenih sloboda. Novinari u ime građana postavljaju važna pitanja, između ostalog i, o načinu borbe državnih organa sa korona virusom i COVID-19. Svi imamo pravo da znamo ne samo da li već i kako državni organi sprovode zaštitu građana i novinari imaju obavezu da istinito, pravovremeno i potpuno obaveste javnost o njihovim saznanjima. Označavanje medija koji nisu bliski vladajućoj eliti kao agente koji rade protiv države sramotno je i opasno!

Ovim državni organi ne samo da ugrožavaju demokratiju i osvojene slobode, već stvaraju trajne posledice po reformski proces i samim tim ugrožavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Reforme ka članstvu građani, od svojih političkih elita, očekuju već skoro 20 godina, a posebno bez značajno velikih rezultata u poslednjih osam godina.

Pridružujemo se pozivu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Inicijativi mladih za ljudska prava i drugima da se novinarka nova.rs Ana Lalić hitno pusti iz pritvora i da dobije svoju imovinu nazad bez odlaganja!

Istovremeno, očekujemo od Vlade Srbije i državnih organa da imenuju i procesuiraju odgovorne koji su doveli do uznemiravanja javnosti ovim činom zastrašivanja novinara koje je neprihvatljivo za demokratsko društvo kome težimo. Bez osude državnih zvaničnika i procesuiranja odgovornih, ostavlja se prostor da se praksa zastrašivanja novinara nastavi i to može biti samo pogubno po demokratiju, društvo i državu u kojoj živimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons