U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Vreme je za pomirenje

Kako bi se izbegle sve spekulacije u vezi sa obraćanjem direktora Instituta za evropske poslove Naima Lea Beširija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na održanom sastanku članova i članica Evropskog konventa u Beogradu, 3. oktobra 2020. u Palati Srbije na temu Kosova i spoljne politike Srbije, prenosimo govor u celosti:

Poštovani gospodine predsedniče,

Gospođo Dragojlović,

Gospodine Mijačiću,

Vaše ekselencije,

Drage kolege i koleginice,

Dame i gospodo,

Gospodine predsedniče, hvala vam što se nalazimo ovde treću godinu zaredom. Hteo bih da ukažem da je zahvaljujući Vama i vašoj stranci napetost u društvu značajno smanjena i da danas možemo da razgovaramo o Kosovu. Napetost je smanjena u centralnoj Srbiji, ali ne i na severu Kosova.

Međutim, ta situacija je zahvaljujući vašem legitimitetu, ali je za održivi mir potrebno da razgovaramo o žrtvama rata u periodu 1998 – 2000.

Prema FHP, 13.535 ljudi je izgubilo živote tokom oružanog sukoba na Kosovu. Od toga su 10.812 Albanaca, 2.197 Srba, 526 Roma, Bošnjaka, Crnogoraca, Goranaca i drugih, 1600 njih se i dalje vode kao nestali.

Samo 10 kilometara od ove sale na policijskom poligonu u Batajnici, nalazi se masovna grobnica sa 744 tela albanskih muškaraca, žena i dece. Oni su ubijeni na Kosovu, zakopani, pa otkopani, ubačeni u hladnjaču, pa u Dunav, a onda zakopani u Batajnici.

Moje pitanje vama, gospodine predsedniče je: Kada ćete položiti cveće na mestu masovne grobnice na policijskom poligonu u Batajnici?

Verujem da je to važno za pomirenje.

Gospodine predsedniče, ukoliko je to u redu sa vama, iskoristio bih svoj poslednji minut da odamo poštu za žrtve u Batajnici uključujući i civilne žrtve na Kosovu, Albance, Srbe, Bošnjake, Crnogorce, Gorance i druge.

[Minut ćutanja.]

Slava im.

Hvala vam.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons