U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Povodom smrti Envera Đulimana

Enver Đuliman je Mostarac koji je zbog rata u Bosni i Hercegovini utočište našao u Norveškoj, gde je, u okviru Norveškog helsinškog odbora, izgradio karijeru beskompromisnog zagovornika ljudskih prava u praksi.

Pravnik po struci, svoja znanja iz oblasti ljudskih prava proširivao je u Norveškoj. Za nas u regionu Zapadnog Balkana, odnosno u bivšoj Jugoslaviji, Enver će ostati upamćen kao zagovornik aktivizma u primeni ljudskih prava i to pre svega kroz edukaciju mladih o ljudskim pravima. Njegov projekat Škola ljudskih prava u koji su bile uključene partnerske nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, podrazumevao je edukaciju mladih o brojnim temama koje se tiču pomoći društvima u postratnoj fazi, a zatim i pružanje pomoći mladima da se organizuju i deluju u društvu.

Enver se nije bojao teškoća na koje se, kada ste angažovani na ovakvom projektu, naročito u regionu bivše Jugoslavije, nailazi na terenu. Škole ljudskih prava organizovao je i u Rusiji, Belorusiji, Čečeniji, Ukrajini… A mnogi od nas pamte kada je rekao da je edukacija o ljudskim pravima potrebna i Norvežanima, što je možda zvučalo neverovatno pre desetak-petnaest godina, ali je danas više nego kristalno jasno da je ova edukacija potrebna celom svetu, pa i zemljama Zapada.

Enver je posedovao energiju i odlučnost da uprkos svim preprekama nastavi da radi ono u šta veruje, ponekad i toliko snažno da je izgledalo kao da to radi po svaku cenu. Takav pristup ima konsekvence, pre svega na zdravlje. Enver ostavlja ogromne tragove, ogromne rezultate rada, vredne knjige… Ali, iza Envera ostajemo i mi, jer je njegov uticaj formirao i nas. Veliki broj nas – nastavio je njegov posao.

Porodici Envera Đulimana upućujemo izraze iskrenog, toplog i dubokog saučešća.

Kolege i bivši polaznici Škola ljudskih prava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons