U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

NASTAVLJEN SUDSKI PROCES POKRENUT PROTIV HOTELA NOVICE TONČEVA ZBOG SABOTIRANJA DEBATE O SLOBODI MEDIJA

Dana 20.10.2020. godine, u Privrednom sudu u Nišu, sa početkom u 12:30 časova, biće nastavljen sudski proces koji je Institut za evropske poslove pokrenuo protiv hotela New City u Nišu zbog nepoštovanja sklopljenog ugovora o održavanju debate o slobodi medija u prostorijama hotela 22. aprila 2019. godine.

Podsećamo, ovaj niški hotel otkazao je gostoprimstvo Institutu na dan održavanja #EUdebata pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“. U obrazloženju otkazivanja debate, samo nekoliko sati pred održavanja iste, navodi se da je cela sala poplavljena zbog havarije. Tim Instituta je odmah posumnjao u tačnost ovih navoda, budući da im hotel nije dozvoljavao da pristupe sali i uveri se u havariju. Sumnje su potvrđene već narednog dana kada su građani snimili unutrašnjost sale u kojoj nema naznaka poplave. Na debati je najavljena novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore pred više od 200 Nišlija profesor dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Teme o kojima je trebalo da se razgovara su: Zašto su slobodni i etični mediji neophodni za razvoj demokratije i društva? Sa kakvim se izazovima novinari suočavaju u vremenu uzavrelih političkih tenzija? Koliki praktični uticaj na slobodu govora imaju pristupni pregovori sa Evropskom unijom? Koji su ostali izazovi i problemi sa kojima se Srbija sreće na polju stvaranja prostora za dijalog i razmenu mišljenja u društvu?

Iako ugovor, regularno sklopljen između hotela i Instituta, predviđa finansijsku odštetu u slučaju jednostranog otkazivanja događaja od strane hotela, rukovodstvo hotela odbilo je da izvrši i ovu ugovornu obavezu, time ujedno odbivši da preuzme odgovornost za veoma grubu sabotažu javnog prostora za društveni dijalog. Kako se ovaj hotel nalazi u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a, Novice Tončeva, Institut za evropske poslove čvrsto veruje da je ovakva odluka o tome da se ne dozvoli da se debata održi politički motivisana te da je neophodno poslati veoma jasnu poruku da ovakve stvari ne smeju da postanu pravilo i da sabotaža slobode govora nije i ne sme da bude prihvatljiva. Stoga je Institut za evropske poslove pokrenuo sudski proces koji će se, nakon pauze usled pandemijske situacije, nastaviti sutradan u prostorijama Privrednog suda u Nišu, kada će iskaze dati predstavnici rukovodstva hotela – Monika Sotirova i Nenad Rokvić.

Tokom aprila 2019. godine, neposredno nakon otkazivanja debate, ovaj događaj izazvao je medijske reakcije i, još važnije, pokrenuo reakcije i inicijative građana, što smatramo jedinom dobrom posledicom čitavog slučaja. Zbog toga i sada pozivamo vas da sa pažnjom pratite ovaj proces jer ovakve pojave moraju da budu u fokusu javnosti kako bi dobile odgovarajuće epiloge koje su u interesu svih nas.

Novo ministarstvo za društveni dijalog mora da otvori javne prostore za društveni dijalog i da osudi svako narušavanje slobode govora i okupljanja, kako bismo napredovali u procesu reforme i mogli Srbiju da zovemo demokratskom državom. Do tada, menadžment hotela New City u Nišu i vlasnik Tončev treba da snose odgovornost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons