U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Saopštenje za javnost

Predsednik Vučić pobeđuje u prvom krugu sa 60% glasova, Ponoš drugi sa 18%; ogromna većina ispitanika izlazi na izbore 3. aprila, tvrdi da svoje pravo glasa redovno koristi i smatraju da je njihov glas važan; na osnovu odgovora opredeljenih glasača, u parlament ubedljivo ulazi SNS, prate ga koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS i koalicija Moramo dok je DSS na granici cenzusa; više glasača smatra da izborni proces neće biti fer; političarima i političkim strankama se ne veruje; popularne su Vučićeva, Đilasova i Dačićeva stranka kao i koalicija Moramo, rad premijerke Brnabić najbolje je ocenjen među članovima vlade Srbije

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 4. do 14. marta 2022. godine istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije (bez KiM) prema političkim pitanjima, predsedničkim i parlamentarnim izborima. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1228 ispitanika, pri čemu je metoda sakupljanja podataka bila CAWI, kvantitativno istraživanje u putem WEB panela.

Većina (86%) ispitanika će izaći na izbore 3. aprila, međutim 68% zna za koga će glasati (u većoj meri muškarci, najstariji, sa najviše završenom srednjom školom, stanovnici vangradskih naselja), a 18% još uvek ne zna. Oko 5% ispitanih neće izaći na izbore, a 9% još uvek nije odlučilo.

Skoro svi ispitanici (94%) odgovoraju pozitivno na pitanje da li koriste/su koristili svoje pravo glasa, dok 4,7% odgovara negativno. Istovremeno, 79% ispitanih smatra da je njihov glas važan (u većoj meri ispitanici sa srednjom školom, stanovnici vangradskih naselja), 14% smatra da nije, dok 7% ne zna odgovor.

Od OPREDELJENIH ispitanika, 57% navodi da bi na parlamentarnim izborima glasalo za listu Srpske napredne stranke, 19% njih navodi da bi glasalo za listu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, za SPS 6,6%, dok bi za koaliciju MORAMO glasalo 5,7%. Ostali odgovori su navođeni u manje od 5% slučajeva, dok je samo DSS oko cenzusa.

Na predsedničkim izborima bi 60,2% ispitanih gla salo za Aleksandra Vučića, dok bi za Zdravka Ponoša 18,4%, na trećem mestu je Milica Đurđević Stamenkovski sa 5,4%.

Ispitanici su podeljnog mišljenja kada su pitani da li će izbori biti fer i pošteni, 41,7% smatra da neće biti (u većoj meri žene, mlađi od 60 godina, oni sa najvišim obrazovanjem, stanovnici Vojvodine i Beograda, iz gradskih naselja), a 40,1% da hoće. Nešto manje od petine (18,2%) nije znalo da se izjasni.

Nešto manje od polovine (48% – u većoj meri ispitanici muškarci, najstariji, stanovnici vangradskih naselja, dok broj ovih ispitanika opada uz porast nivoa obrazovanja) veruje političkim strankama, 40% im ne veruje, dok 12% ne zna da se izjasni.

Kada su pitani za konkretnu stranku kojoj veruju, najveći broj ispitanika (36,5%) ponavlja svoj stav da ne veruje nijednoj, dok je 31,4% naveo SNS, stranka Dragana Đilasa na drugom je mestu, a zatim socijalisti Ivice Dačića i koalicija Moramo.

Vera u političare je na niskom nivou, 45,7% ispitanih veruje političarima (u većoj meri su to muškarci, najmlađi i najstariji, ispitanici sa najnižim nivoima obrazovanja, stanovnici Istočne i Južne Srbije, iz vangradskih naselja), 35,5% im ne veruje, dok 18,8% nije znalo da odgovori na ovo pitanje.

Nešto više od trećina ispitanih (36%) navodi da ne veruje nijednom konkretnom političaru, dok je 30% navelo da veruje Aleksandru Vučiću, ostali su navođeni u manje od 5% slučajeva.

Kada je reč o oceni rada članova Vlade Srbije, najveći broj ispitanih (28,8%) smatra da svoj posao najbolje obavlja premijerka Ana Brnabić, dok je na drugom mestu Vanja Udovičić ministar omladine i sporta koga je navelo 13,7% ispitanih, dok 7,3% kaže da niko od članova vlade nije dobro radio svoj posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons