U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

VBA IZGUBILA SPOR: PRISLUŠKIVANJE U SRBIJI I DALJE BEZ KONTROLE

Upravni sud odbio je tužbu Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja kojim se nalaže Vojnobezbednosnoj agenciji da Institutu dostavi informacije i dokumenta u vezi sa odstupanjem od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja u periodu od dve godine 

Institut za evropske poslove godinama prikuplja statističke podatke i analizira kapacitete demokratskih institucija da sprovode kontrolu rada službi bezbednosti posebno u delikatnoj oblasti kakva je odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja. Po zakonu, Bezbednosno-informativna agencija i Vojnobezbednosna agencija imaju nadležnost da presreću komunikaciju fizičkih i pravnih lica, da ih prisluškuju, prate i da na bilo koji drugi način da odstupaju o nepovredivoivosti tajnosti samo u slučaju odluke suda.

U situaciji kada analize pokazuju da skupštinski odbor nema znanja, veštine ni raspoloživ budžet da vrši kontrolu rada službi, pravi se veliki prostor za političke i druge zloupotrebe, a istorija nam pokazuje da su upravo gore navede službe bile među odgovornima za ubistva novinara, političkih neistomišljenika, premijera i predsednika naše zemlje.

Jedan od retkih mehanizama dobre prakse je pristup informacijama od javnog značaja. Mehanizam koji otvara rad službi i daje mogućnost građanima i njihovim organizacijama, medijma i drugima da pristupom informacijama drže odgovorne one kojima su poverene javne funkcije.

Iako posle više meseci borbe BIA dostavlja Institutu statističke podatke o broju fizičkih i pravnih lica prema kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, VBA ne samo da odbija da postupi po zakonu, rešenju Poverenika, pređašnjim odlukama sudova i po presudi Evropskog suda za ljudska prava u sličnoj stvari, već zahteva od Republičkog tužioca da pokrene skup i dugotrajan upravni proces koji na kraju gubi, a plaćaju građani Srbije.

Zahtevamo od Ministarstva odbrane i ministra Miloša Vučevića da obezbedi zakonitost u radu VBA i da bez odlaganja dostavi Institutu tražene informacije za 2019. i 2020. godinu, a od Vlade i premijerke Ane Brnabić da deklarativna obećanja o dobroj upravi i javnosti u radu sprovedu u praksi.

Od predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića očekujemo da pozovu na odgovornost direktora VBA Đura Jovanića i ministra Miloša Vučevića kako se javna služba ne bi krila iza hladnoratovskih argumenata o izmišljenoj tajnosti podataka koji ne postoji u demokratskom svetu, a služi samo da se nadležni kriju od odgovornosti prema građanima.

PREUZMITE CELU PRESUDU UPRAVNOG SUDA

Beograd, 07.04.2023. god.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons