Institute for European Affairs is focusing on negotiations between Serbia and the EU as well as on strengthening the capacity of all sides involved in the process. Given the complexity and long duration of the process, the Institute brings together a large number of professionals and external experts with whom organises trainings, debates and other forms of capacity development. We want to contribute to enhanced understanding of Serbia-EU relations. The Institute provides multi-perspective trainings in order to enable active participation of professionals and citizens in the decision-making processes. The Institute actively advocates for fundamental reforms within the EU integration process and in cooperation with partners working on strengthening Serbia's capacity to face the challenges of the global world through collective action. The overall objective is active membership of Serbia in Euro-Atlantic framework for the benefit of all citizens.

Knjaževac : Poseta Parlamentu Republike Srbije

Zajednička fotografija ispred Skupštine

U periodu od 21 – 25.maja ove godine, održana je „Simulacija rada parlamenta Republike Srbije“.

Uz pomoć Omladinskog odbora za obrazovanje i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država40 srednjoškolaca iz 30 opština, okupilo se sa ciljem da se upoznaju sa najbitnijom institucijom u državi, Narodnom skupštinom Republike Srbije, kroz simulaciju usvajanja jednog zakona, kao i da razgovaraju o političkom aktivizmu i aktivnom građanstvu.

Jana Markovićiz Knjaževca je sa svojim vršnjacima posetila Narodnu skupštinu Republike Srbije i u nastavku teksta nam prenosi svoje utiste i zapažanja.

U okviru ovog programa posetili smo „Narodnu skupštinu Republike Srbije“, „Centar za promociju nauke“ i „Ministarstvo omladine i sporta“.

Posebno su nam se svidela predavanja odličnih govornika: Selene Torlaković koja je zabočela debatu o kulturi dijaloga, Ivana Đurića iz „Inicijative mladih za ljudska prava“, koji je govorio o aktivizmu mladih, Snežane Klašnje iz „Ministarstva omladine i sporta“ koja se potrudila da nas informiše o tome na koji način možemo postati mladi aktivni i odgovorni građani, Đorđa Vukovića iz „Cesid-a“ koji nas je uveo u sam izborni proces u Republici Srbiji, Bobana Stojanovića iz „Qzeeria Centra“ koji je govorio o građanskoj odgovornosti i „Poverenica za zaštitu ravnopravnsti“ dr.Nevena Petrušić koja nam je pričala o tome zašto je bitna transparentnost i ravnopravnost.

Simulacija sednice Narodne skupštine: Sednicu Narodne skupštine otvorila je predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, koja nas je pozdravila i razgovarala o trenutnim dešavanjima u zemlji. Imali smo čast da sa narodnim poslanikom Vladimirom Pavićevićem diskutujemo o samom radu skupštine kao i da razgovaramo sa Ambasadorom SAD-a Majklom D. Kirbijem. Kao narodni poslanici upoznali smo se sa radom stranaka i poslaničkih odbora, u okviru stranke podnosili amandmane, kasnije stavljali na glasanje te amandmane i na kraju svi zajedno izglasali jedan zakon.

Simulacija mi je pomogla da naučim kako da postanem aktivan građanin, kako da doprinesem radu svoje škole i opštine, da shvatim da je moj glas itekako bitan kao i učestvovanje u donošenju odluka. U okviru interinterkulturalno veče kada su svi učesnici predstavljali svoje gradove upoznala sam se sa kulturom i običajima raznih delova Srbije. Stekla sam nova poznanstva, provela se fenomenalno i što je najbitnije naučila nešto što će mi u životu sigurno trebati.

Vesti Knjaževac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons