U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja

jelenavranesU Beogradu od 03. do 08. septembra 2012. godine održana je studijska poseta u okviru programa Youth Reconciliation Ambassadors, koji ogranizuje Omladinski odbor za obrazovanje u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Beogradu. Programu je prisustvovalo dvadeset učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Polaznici programa su imali priliku da prisustvuju predavanjima i diskusijama na temu bivše Jugoslavije, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću, evropskih integracija, takođe, i da posete neke od institucija Republike Srbije i na taj način se upoznaju sa njihovim radom.

Ovaj dobro osmišljen program je jedinstvena prilika da se mladi upoznaju bliže sa dešavanjima u našoj najbližoj prošlosti i načinima kako da bolje sarađujemo u budućnosti. Nažalost, više od jedne decenije od završetka sukoba naša društva se nisu u potpunosti suočila sa prošlošću i to ometa dalju uspešnu saradnju. Ovakvi programi pružaju priliku da mladi razmene svoja mišljenja i načine pospešivanja saradnje u regionu, otvore teme koje su, možda još uvek teške i neprijatne i rade na njihovom prevazilaženju. Kao dodatak tome, ovo je bila i prilika da se druge kulture iz regiona bolje upoznaju i na taj način obogatimo naša razumevanja regiona i njegovih prilika.

Program Youth Reconciliation Ambassadors pored studijske posete Beogradu pod nazivom “Come toBelgrademeet the Region” obuhvata i međuvršnjačku edukaciju, koju će mladi ambasadori obaviti u svojim sredinama. Na ovakav način osim učesnika seminara ideja pomirenja će biti promovisana i ostalim sugrađanima. Druga generacija polaznika programa Youth Reconciliation Ambassadors prisustvovaće studijskoj poseti koja će se održati u Beogradu od 23. do 28. decembra 2012. godine. Novih dvadeset polaznika će imati priliku da iz prve ruke sazna za prednosti ovog programa, kao i da o tome izvesti širu javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons