U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Mladi ambasadori pomirenja u regionu

U Beogradu je od 3. do 8.og septembra održana studijska poseta „Dođi u Beograd, upoznaj region“ u okviru projekta Omladinski ambasadori pomirenja koje organizuje Omladinski odbor za obrazovenje uz podršku ambasade Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Program je ugostio 20 studenata i studentkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Ucesnici ovog seminara,imali su priliku da prisustvuju predavanjima izabranih predavaca I edukatora koji su svoje znanje izneli na njima svojstven I najbolji moguci nacin trudeci se da maksimalno doprinesu sazrevanju svesti mladih o vaznosti pomirenja u regionu kako bi svima bilo lakse a granice I predrasude bile izbrisane.

Polaznici su slusali o fenomenu bivse Jugoslavije,suocavali se sa prosloscu,drzali debate o Evropskoj Uniji,kroz razne posete institucijama upoznali se sa radom Tužilaštva za ratne zločine, Fonda za humanitarno pravo, Agencije za borbu protiv korupcije, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti,takodje upoznali se i sa radom aktuelnog Ombudsmana Sase Jankovica.

Mlade nade posetile su zgradu Narodne Skupstine u Beogradu i imale priliku da se upoznaju sa lepotama ovog grada.

Projekat je osmisljen tako da polaznici nakon zavrsene edukacije imaju zadatak da znanja koja su stekli prenesu svojim vrsnjacima I da o tome izveste javnost.

Od 23. do 28. decembra 2012. godine u Beogradu bice odrzan jos jedan ovakav projekat na kome ce jos 20 studenata I studentkinja moci da saznaju mnogo toga I sto je najbitnije po zavrsenom programu prenesu svoja znanja.

Vrlo lepa I porodicna atmosfera krasila je ovu dvadesetorku,a osmeh I entuzijazam nikada nisu nedostajali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons