U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

„Naša evropska budućnost“ – „Our Future Europe“

„Naša evropska budućnost““ – „Our Future Europe“ je program razmene mladih iz Holandije, Kosova* i Srbije (ukupno 18 učesnika/ca), koji su se okupili da govore o slobodi medija, cenzuri, govoru mržnje, različitosti, evropskim integracijama, rešavanju konflikata i pomirenju. Program promoviše i podržava participaciju mladih u cilju kreiranja internacionalnog i interkulturalnog povezivanja i razumevanja, a realizuje se u organizaciji nevladinih organizacija „Youth Education Committee“ iz Srbije, „Integra“ sa Kosova* i „Linking Europe“ iz Holandije, uz podršku Evropske unije, fondacije „Haella“ i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

evropska

U periodu od 11. do 15. avgusta 2014. godine u Beogradu, održana je prva studijska poseta u okviru projekta „Naša evropska budućnost“. Tokom ove studijske posete učesnici i učesnice programa su imali prilike da posete Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ambasadu Kraljevine Holandije, Beogradsku otvorenu školu (BOŠ) kao i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da razgovaraju sa njihovim predstavnicima i razmene svoje stavove i poimanja. Takođe, za učesnike je organizovan i veliki broj interaktivnih radionica kao i razgovori sa blogerom Markom Marjanovićem na temu značaja i uticaja društvenih medija i novinarkom Marinom Rakić, na temu propagande, značaja i odgovornosti medija.Sam projekat se sastoji iz dve studijske posete – Beogradu i gradu Omenu u Holandiji u oktobru mesecu, gde će učesnici biti ti koji kreiraju sam program, budući da će se naći u ulozi vršnjačkih edukatora iz oblasti koje su sami odabrali.

„Celokupan projekat je idealna prilika da sretnete i druge društveno aktivne mlade ljude koji dolaze iz različitih socioloških, kulturoloških i političkih sredina, razmenite svoja znanja, iskustva, stavove i ideje, upoznate se sa drugačijim pogledima na stvari od vašeg, kao i da proširite svoja znanja ali i naučite dosta toga novog.Zahvalio bih se organizatorima što su mi omogućili da budem deo ovog projekta – to su takođe mladi ljudi koji su svoje vreme usmerili ka nama mladim ljudima. Veliko je ohrabrenje videti da ovakav program postoji i nadam se da će trajati još dugi niz godina.

U ovom periodu između dve studijske posete treba da pripremimo različite aktivnosti, a trenutno sa još dvoje učesnika projekta radim na pripremi radionice koju ćemo realizovati u Holandiji, a koja će se ticati diskriminacije, njenih pojavnih oblika, kao i posledica koje prouzrokuje u celokupnom društvu. Sa velikim nestrpljenjem iščekujem studijsku posetu Holandiji, gde ću imati prilike da se upoznam sa njenom kulturom i načinom života, kao i ponovni susret sa učesnicima ovog programa.“ – Istakao je Jovan Karanović, jedan od učesnika ovog projekta iz Srbije.

Izvor: PortalMladi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons