U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Stavovi građana prema Rusiji

Građani Srbije u ubedljivoj većini smatraju odnose Srbije i Rusije odličnim ili vrlo dobrim a čak četvrtina građana Rusiju smatra najvećim donatorom Srbije, iako se ona ne nalazi ni među prvih deset najvećih donatora.  

Četvrtu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, sproveo je u periodu od 8. do 17. marta 2019. istraživanje javnog mnjenja o odnosu građana prema Rusiji. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1206 ispitanika. Teme istraživanja su bile: odnos Rusije i Srbije, način informisanja o tom odnosu; da li su putovali u Rusiju; najveći donatori Srbije.

39,9% građana Srbije odnos između Srbije i Rusije ocenjuje ocenom 5 – veoma dobar odnos, 38.3% daje ocenu 4, 18,2% ocenu 3, dok ocenu 2 daje 2,9% građana, a ocenu 1 – veoma loš odnos daje 0,7% ispitanika. Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici Centralne Srbije.

Najveći broj ispitanika se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije (40,6%), 21,4% putem internet portala, 17% preko štampanih medija, 9,5% navodi društvene mreže, 6,1% preko porodice, prijatelja i kolega, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 4% slučajeva.

90% ispitanika nije bilo u Rusiji, dok 10% jeste i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

Najveći broj građana Srbije (87%) smatra da je Rusija prijatelj Srbije, 2% ima suprotno mišljenje, dok 11% ne zna odgovor na ovo pitanje. Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja.

Četvrtina građana Srbije smatra da je Rusija najveći donator i u gotovo istom procentu je navođena i Evropska unija, 18,9% smatra Kinu najvećim donatorom, 6% Nemačku, 16,9% ne zna odgovor, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 2% slučajeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons