U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Istraživanje javnog mnjenja – Stavovi građana Srbije prema Rusiji

Rusija i dalje najveći prijatelj i građani veruju da će odnosi biti bolji, a za dobre odnose najzasluženiji je Aleksandar Vučić. O Rusiji se građani informišu preko televizije dok većina nikada nije bila u Rusiji. Građani su primetili manjak solidarnosti Rusije u toku pandemije korona virusa pa sada Kinu smatraju najvećim donatorom. Oni koji planiraju da odu iz Srbije najviše biraju Evropsku uniju za život.

Petu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 6. do 12. marta istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Rusije. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1203 ispitanika. 

Prema rezultatima istraživanja, najviše građana Srbije odnos između Srbije i Rusije ocenjuje ocenom 4, trećina daje ocenu 5, gotovo četvrtina ocenu 3, dok ocenu 2 daje 4.2% građana, a ocenu 1 – veoma loš odnos daje 1.5% ispitanika. Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 3.97, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, i stanovnici vangradskih sredina. Ukoliko se ovi rezultati uporede sa ranijim godišnjim istraživanjima, uočava se blaži trend opadanja prosečne ocene odnosa između Srbije i Rusije.

Ubedljiva većina ispitanika, njih 78%, veruje da će odnosi između Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, 8% ne veruje, dok 14% nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Da će odnosi biti bolji u većoj meri veruju žene, stariji od 60 godina, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja, stanovnici Zapadne Srbije sa Šumadijom i vangradska naselja. 

Najveći broj ispitanika se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije (38.5%), 23.1% putem internet portala, 11.1% navodi društvene mreže, 10.9% štampane medije, 8.9% preko porodice, prijatelja i kolega, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 6% slučajeva. U poređenju sa ranijim rezultatima, primetan je blaži trend opadanja broja ispitanika koji se informišu putem štampanih medija i radija, kao i porast u slučaju internet portala i društvenih mreža.

Samo je 11% stanovnika bilo u Rusiji i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina, dok je njih 89% nikad nije posetilo.

Više od polovine ispitanika (57.4%) smatra da Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11.9% navodi Ivicu Dačića, gotovo četvrtina ispitanika ne zna da odgovori na ovo pitanje , dok se ostali odgovori javljaju u procentu manjem od 4%.

Najveći broj građana (86%) smatra da je Rusija prijatelj Srbije, 3% ima suprotno mišljenje, dok 11% ne zna odgovor na ovo pitanje. Većina ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije stariji su od 60 godina i njihov broj opada sa porastom stepena obrazovanja.

71% građana ne planira da ode iz Srbije, 12% ne zna, dok 17% ispitanika planira i to su u većoj meri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, građani do 45 godina starosti, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina. Ispitanici na prvom mestu planiraju da idu u zemlje Evropske unije.

Čak 40% građana Srbije navodi da je Kina najveći donator, 17.6% pominje Evropsku uniju, 14.6% smatra Rusiju najvećim donatorom, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 5% slučajeva. Zanimljivo je da, u poređenju sa prethodnim istraživanjem, 20% više ispitanika smatra da je Kina najveći donator, oko 10% manje njih navodi Rusiju i oko 8% manje EU.

Detaljnije informacije i grafikonski pregled za 2020. možete preuzeti ovde.

Rezultate istraživanja stavova građana prema Rusiji od prethodnih godina možete preuzeti:

2019.

2018.

2017.

2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons